Beeldende Therapie voor Kinderen

Beeldende therapie, ook wel vaktherapie of creatieve therapie genoemd, is een vorm van psycho-therapie met creatieve materialen.

Aan de hand van tekeningen, beeldende opdrachten met bijvoorbeeld hout, klei, papier en verf kan een kind laten zien wat er in hem / haar leeft.

Kinderen zijn vaak heel vertrouwd met ‘doen’ en ‘maken’ evenals met het gebruik van de fantasie.

Aan de hand van ‘het doen’  helpt de beeldende therapeut gevoelens en ervaringen te herkennen en te verwoorden. Ook praktische vaardigheden, zoals ordenen, op een rijtje zetten, stap voor stap werken, overzicht krijgen en het bedenken van alternatieven als iets niet lukt zijn belangrijke elementen van beeldende therapie.

Binnen deze ervaringsgerichte therapie kan het kind onderzoeken waar het goed in is en wat het lastig vindt. De therapeut helpt uw kind daarbij met verwoorden van zijn of haar gevoelens. Dit geeft een gevoel van veiligheid en bevordert ‘het lekkerder in zijn vel zitten’ van uw kind.

Extra ondersteuning kan wenselijk zijn wanneer:

  • Een kind erg onzeker is over zichzelf: een laag zelfbeeld heeft, faalangstig is, weinig zelfvertrouwen heeft, weinig weerbaar is, zich vaak angstig voelt.

  • Er iets ingrijpends gebeurt zoals bijvoorbeeld een echtscheiding, het overlijden van een geliefde, een verhuizing, pesten.

  • Er sprake is van: leermoeilijkheden, moeite in het contact met leeftijdsgenootjes, moeite hebben met veranderingen of lastig gedrag als reactie op vervelende ervaringen.

  • Ook wanneer er geen specifieke hulpvraag is, maar u uw kind extra ondersteuning gunt op sociaal emotioneel gebied.

Bezoek aan Kim

Filmpje gemaakt door een meisje van 10 over haar wekelijkse bezoek aan Kim.